Webinar: Nyt om ansvar vedr CE-mærkning af maskiner
24 juni, 2021
Artikel om maskinfabrikanters ansvar
13 september, 2021
Webinar: Nyt om ansvar vedr CE-mærkning af maskiner
24 juni, 2021
Artikel om maskinfabrikanters ansvar
13 september, 2021
Artikel billede med tekst

Køb af maskiner: De dyreste fejl er i kontrakten

Artikel af Hans Morten Henriksen i Maskinmesteren, august 21

Et godt, gennemtænkt projekt kan forlænge et indkøb med nogle uger, men det grundige forarbejde kan være givet rigtig godt ud.

Når du skal købe en bil, kunne du finde på at stille spørgsmål om airbags, dæktype, aircon, træk og en hel masse andet. Du har mange krav udover, at den skal være lovlig.

Men mange køber maskiner, hvor der er krav til, at den skal have tilstrækkelig kapacitet og kvalitet, og så lige at den skal være CE-mærket.

Uanset, om det er en maskine, der skal stå alene, eller om den skal indgå i et anlæg, kan køber hjælpe sig selv med at stille supplerende krav. Masser af maskinprojekter, både private og offentlige, er endt som katastrofer med hensyn til tidsplan og/eller budget; Det kan være en ny fabrik, en bro, et forbrændingsanlæg, et procesanlæg, et CIP-anlæg, ventilation/CTS/BMS med videre.

Årsagen kan for eksempel findes i, at leverandøren ikke kender de regler og standarder, der er pligt til at overholde jævnfør lovkrav, hvilket burde være undersøgt ved udbud og forhandling.

Men det skyldes oftere, at køber ikke har lavet en plan for andet end pris og leveringstid

Du kan læse hele artiklen i Maskinmesterens avis fra August 2021, eller igennem linket her