NYE METODER I DEN GRØNNE OMSTILLINGKRÆVER EKSPERTFOKUS PA SIKKERHED
5 januar, 2023
Ny udgave af ISO 13849-1 – hvad kan du og hvad skal du gøre anderledes?
28 april, 2023
NYE METODER I DEN GRØNNE OMSTILLINGKRÆVER EKSPERTFOKUS PA SIKKERHED
5 januar, 2023
Ny udgave af ISO 13849-1 – hvad kan du og hvad skal du gøre anderledes?
28 april, 2023

Maskinforordningen er stemt igennem EU-Parlamentet

Maskindirektivet afløses af Maskinforordningen, der blev stemt igennem EU-Parlamentet d. 18. april 2023. Forordningen er et kompromis, forhandlet på plads mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og de nationale regeringer. Der mangler nu kun ministrenes underskrivningsceremoni, svarende til når en dansk lov mangler dronningens underskrift. Maskindirektivet blev vedtaget tilbage i 2006, og der er sket meget siden da. Dels har EU-systemet ændret strategi vedrørende CE-mærkning af produkter, dels er er der kommet meget ny teknologi ligesom hacking er blevet noget alle skal forholde sig til.

Maskinsikkerhed afholder i den anledning 4 mini-konferencer med titlen: ”Maskinforordningen – Hvad skal I gøre anderledes? Og hvornår?”

”Generelt er det en rigtig god opdatering for både fabrikanter og brugere. Nu skal der dog mindre til, før en ombygning bliver til ”en væsentlig ændring”, og dermed kræver en komplet ny CE-mærkning. Her bør maskinkøbere allerede nu indstille sig på de kommende krav. Og så må fabrikanterne jo følge med.

De vigtigste nyheder er at lidt mere skal typeafprøves, mulighed for at slippe for papirbrugsanvisninger, krav til hackersikring, nye krav til delmaskiner, maskiner med selvudviklende adfærd, Programmer med sikkerhedsfunktion kan sælges frit hvis de CE-mærkes, nye krav til visse kraner og mange andre ændringer, både store og små.”, oplyser Maskinsikkerheds Hans Morten Henriksen.

”Desuden må vi forvente, at kravene til hackersikring vil komme fra køberne i lang tid før forordningen træder i kraft: Truslen er der allerede nu, men det er løsningerne også. Køber skal så bare presse på, og være villig til at bære omkostningen. Gjort rigtigt, burde det ikke være så dyrt. AI var et stort tema da EU-Kommissionen i sin tid fremlagde sit første udkast. Det har heldigvis fundet et passende niveau for maskiner. Muligheden for at undlade en papirversion af brugsanvisningen har været meget efterspurgt fra enkelte brancher og især lande som Danmark. Modstanden har været fra forbrugerorganisationer og fra lande, der er væsentligt mindre digitaliseret end Danmark. Jeg vurderer, at det er landet på et næsten rimeligt niveau. Og der er kræfter, der har presset EU-Kommissionen til at undersøge på hvilke betingelser, vi kan undlade papirversion tidligere”.


Maskinforordningen har været længe undervejs, men så har der heldigvis været gode muligheder for at påvirke resultatet. Der har været meget dansk aktivitet fra både Sikkerhedsstyrelsen, Dansk Industri og fra EU-Parlamentets talsmand, danske Marianne Vind (S).
”Og jeg har givet mit besyv med, hvor det har været muligt. Forordningen er en meget tiltrængt opdatering til dagens tekniske stade, dvs. collaborative robotter, at programmer nu kan CE-mærkes, truslen fra hackere mv. Desuden lidt tydeliggørelse, hvor der har været tvivl og oprydning i definitioner, hvilket vil give en reduktion af landenes forskelle i tolkning. Så helt overordnet vurderer jeg, at Maskinforordningen er landet som et rigtigt godt kompromis. Fra dansk side kan vi sige, at vores væsentligste dagsordner er landet godt, og der hvor vi ikke fik vores ønsker igennem, kan vi leve med resultatet”, oplyser Hans Morten Henriksen, direktør i rådgivningsvirksomheden Maskinsikkerhed ApS.

Forordningen forventes at træde i kraft i januar 2027, og kun enkelte punkter i år.

Konferencerne afholdes i Aalborg, Kolding, Odense og Ballerup.

Tilmelding her

Rundvisning på Povl Møllers Maskinfabrik i forbindelse med informationskampagne omkring den nye Maskinforordning. Hans Morten Henriksen (Maskinsikkerhed ApS), Marianne Vind (MeP) , Rune Eriksen (Povl Møllers Maskinfabrik). (FOTO: MASKINSIKKERHED)