Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag en gratis skabelon til risikovurdering.Loading

CE-Forum 2019 starter i februar
23 januar, 2019
Ny branchevejledning om lovpligtige eftersyn af robotter
27 marts, 2019
Servicebiler

Sagkyndige eftersyn af servicebiler

Ny branchevejledning om arbejdsmiljøkrav til servicevogne

Servicevogne bruges i de fleste håndværks- og servicebrancher.

Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i industrien, BFA-I (tidligere IBAR) har udgivet en ny arbejdsmiljøvejledning ”Indretning og brug af servicevogne”, dvs de vogne alle håndværkerne kører rundt i, med deres værktøj og andet grej i. Vejledninger fra BFA-I angiver det niveau og løsninger, som medlemmerne (arbejdsgivere, arbejdsledere og fagforeninger) er enige om, og som Arbejdstilsynet har accepteret. Vejledningernes løsninger er ikke et lovkrav, men viser hvordan loven kan fortolkes i praksis. Vejledningen oplyser om hvilke krav der stilles fra Arbejdstilsynet, viser gode løsninger og fortæller om hvad man skal passe på, også i forhold til fx Skat. Desuden er checklister med emner der bør overvejes, når man vi indrette en servicevogn.

”Vi synes det er en god vejledning, på et område der ikke rigtigt har været noget samlet materiale om. Og heldigvis har man fået Arbejdstilsynets accept af at brugsanvisninger kan være elektroniske, både for maskiner og udstyr, og for kemi”, oplyser Maskinsikkerheds Hans Morten Henriksen, der har været med i udarbejdelsen af vejledningen.

”Vi tilbyder allerede nu kurser i hvordan man kan lave det lovpligtige årlige eftersyn af det tekniske udstyr i servicevogne. Trafiksikkerheden tager bilsynet sig af, men vi kan lære deltagerne eftersyn af grejet, dvs stiger, håndværktøj, småmaskiner, indretningen, personlige værnemidler og løftegrej. Desuden lærer man at gennemføre og dokumentere eftersynet, og man får dokumentation for at man kan det man skal.

Desuden lærer man på hvilke betingelser der skal opfyldes, for at kunne slippe for papirbrugsanvisninger.

Målet er både at få styr på alle arbejdsmiljøkravene, men vi har da også hørt virksomheder der forventer at kunne reducere spildtid ved at deres grej er ordentligt efterset.”

Kursusdatoer:

9. maj, Ballerup 2019

16. maj, Middelfart 2019

21. maj, Aalborg 2019

Gå til tilmelding

Hent kursuskatalog