Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag en gratis skabelon til risikovurdering.Loading

DS/EN ISO 10218-2 Robotlinjer og integration

Maskinsikkerhed ApS har deltaget i udarbejdelsen af standarden DS/EN ISO 10218-2, Robotlinjer og integration. Vi har detaljeret viden om sikkerhedskrav til robotceller samt integration af robotter i allerede eksisterende processer. Det har været grundlag vores arbejde i standardiseringsudvalget.

Standarden DS/EN ISO 10218-2 er en hjælp

Selv om der er mange krav der skal følges, er standarden en lettelse for både fabrikanter og brugere af robotceller.

Kravene til robotter og robotceller godt beskrevet, og er der en metode til at gennemføre et godt robotprojekt. Metoden kan medvirke til færre fejl i designet af robotter, både i købernes kravspecifikation, og i leverandørernes løsninger. Fordele kan være højere oppetid, mindre pladsforbrug, billigere indkøb.

Standarden DS/EN ISO 10218-2 Robotlinjer og integration kan anvendes ved opbygning og indretning af robotceller, men det er ikke et krav at man skal. Hvis sælger og køber sammen kan finde bedre løsninger, der både er forsvarlige, sikre og til at arbejde med i praksis, må de gerne det. Dog må det samlede sikkerhedsniveau ikke være lavere end standarden foreskriver.

Med standarden kommer også robotintegratoren. En person der har ansvaret for robotcellens samlede sikkerhed.

Standarden kan give svar på spørgsmål, der diskuteres mellem køber og sælger

Standarden DS/EN ISO 10218-2 Robotlinjer og integration giver mange praktiske eksempler og værktøjer til sikring af de bedst mulige løsninger.

Robotter kan normalt skade personer, så man skal f.eks. beslutte hvordan man vil sikre robotten:
  • Med et meget stærkt hegn
  • Med hegn meget langt fra robotten
  • Med en sikkerhedsPLC
  • Med lysgitter
  • Gøre robotten ufarlig i sig selv
Hvordan med værktøj og produktet?
  • Hvornår er et hegn stærkt nok?
  • Hvis robotten selv er ufarlig, men værktøjet, en laser skærer, ikke er?

Det er kun få af de mange spørgsmål man skal tage stilling til.

Standarden er facitlisten for mange spørgsmål om robotter:
  • Hvad skal der til, for at man må fjernstyre eller genstarte hjemmefra?
  • Hvordan får man billigst pallerne ind og ud?
  • Hvilke krav skal opfyldes for manuelt fødte robotter mv.?

En af de meget nøje beskrivelser i standarden er, hvordan der skal sikres mod adgangen til selve robotcellen via f.eks. rullebaner og transportbånd. Her er der lavet flere eksempler på forskellige sikringsløsninger.

Standardens betydning for sælger

Der er mange robotter i danske industrivirksomheder, men desværre er mange ikke indrettet hensigtsmæssigt, fordi krav mellem køber og sælger ikke er afklaret godt nok. Her kan standarden hjælpe med at definere løsninger.

Standardens betydning for brugeren

Brugerne kan anvende standarden i indkøbsspecifikationerne af cellen, så man faktisk får en celle der både er sikker, fungerer i praksis og kan køres ind uden problemer.

Standarden kan også bruges ved kontrollen af, om leverancen af robotcellen lever op til maskindirektivets minimumskrav, og dermed er lovlig at anvende.

Skal man købe en robotcelle for en million eller mere, bør man læse standarden ”DS/EN ISO 10218-2 Robotlinjer og integration” for at kunne forslå og diskutere flere løsningsmuligheder med sælger.

Køber bør stille mange krav for at få en god robotcelle. Efter diskussionen skal man så sikre sig at alle ens krav kommer med i kontrakten.